tiistai 14. heinäkuuta 2015

Camel - Camel

Camel on Camel-yhtyeen progressiivisen rockin kultavuosien aikajanaa ajatellen verrattain myöhään julkaistu debyyttialbumi 1973 vuodelta.

Camel-yhtye perustuu hyvin vahvasti Latimerin, Fergusonin ja Wardin käsittäneen The Ward -yhtyeen ympärille. Trion toimittua erään englantilaisen laulaja-lauluntekijän taustayhtyeenä, he huomasivat haluavansa mukaan kosketinsoittajan. Jo pientä mainetta kerännyt Peter Bardens vastasi lehti-ilmoitukseen loppuvuodesta 1971.

Debyyttialbumiksi Camel pärjäsi kaupallisesti ihan kelvollisesti. Camel-yhtye ei tosin kaupallisesti koskaan ole ollut kovin menestynyt.

Jo ensilevystään alkaen Camel on tehnyt sitä, minkä takia yhtyeestä pidän: Camel on täynnä pitkiä, meheviä ja melodisia kitara- ja urkusooloja, melodisia bassolinjoja ja Andy Wardin todella miellyttävän levotonta rumputyöskentelyä. Vaikka Andrew Latimer ja Peter Bardens usein vievät huomion Camel-yhtyeestä puhuttaessa, mielestäni Ward on vähintään yhtä keskeinen tekijä yhtyeen äänimaailmassa. Ward on myös sisäisessä ajatusmaailmassani melkolailla täydellisen rumpalin arkkityyppi.

Koska egotrippailun ja tarpeettoman teknisen taituruuden esittelyn puuttumisen takia Camel-yhtyettä pidetään usein hyvänä lähestymiskulmana progressiiviseen rockiin, Camel oli itsellenikin progetaipaleeni (joka alkoi siinä 2009/2010) alkupään yhtyeitä, itse Camel-albumi tosin lienee vasta kolmas omistamani yhtyeen albumi.

Camel on kuin onkin oikein miellyttävä levy, vaikka jääkin seuraajansa Miragen varjoon. Levyyn aikanaan tutustuessani huippukappaleita olivat albumilla mielestäni Mystic Queen, Never Let Go ja  Arubaluba. Edelleenkin mitä luultavimmin samaiset poiminnat levyltä suorittaisin, joskin näiden lisäksi Curiosity on minulle auennut uudella tavalla vasta lähivuosina. Erityisen huonoja kappaleita levyllä ei tosin ole alkuunkaan ja levyn biisijärjestyksen virtaus on todella luonteva - erityisesti Arubaluba on todellinen murhaaja päätösraitana.


Instrumentaatio

  • Andrew Latimer: kitara, laulu
  • Peter Bardens: urut, mellotron, piano, VCS3-syntetisaattori, laulu
  • Doug Ferguson: basso, laulu
  • Andy Ward: rummut, lyömäsoittimet
 Kansitaide: Modula

Kappaleet

  1. Slow Yourself Down (Latimer, Ward) - 4:46
  2. Mystic Queen (Bardens) - 5:40
  3. Six Ate (Latimer) - 6:01
  4. Separation (Latimer) - 3:54
  5. Never Let Go (Latimer) - 6:21
  6. Curiosity (Bardens) - 5:51
  7. Arubaluba (Bardens) - 6:24

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti