tiistai 30. kesäkuuta 2015

Yes - Fragile

Fragile on Yes-yhtyeen neljäs albumi ja se on julkaistu vuonna 1971. Levy lukeutuu kiistatta niin progressiivisen rockin kuin Yesinkin klassikkolevyjen joukkoon.

Fragile on ensimmäinen Rick Wakemanin tähdittämä Yes-levy ja myös ensimmäinen yhtyeen levyistä, jolle erinomainen Roger Dean on tehnyt kannet.

Levyllä jokaisella jäsenellä on yksi soolosävellys/-sovitus ja niiden lisäksi myös yhteissävellyksiä.

Levy kohosi parhaimmillaan USA:n albumilistoilla neljänneksi ja UK:ssa seitsemänneksi.


Omalle Yes-historialleni Fragile on ensiarvoisen oleellinen. Se on muistaakseni ensimmäinen koskaan kuuntelemani Yesin levy ja jos hatariin muistoihini on uskomista, aika pitkälti rakkautta ensi kuulemalta. Kaiketi Porin kaupunginkirjastosta sen kiikutin mukanani varhaisella progekaudellani alkuvuodesta 2010 ja erityisesti muistaisin (aika yllätyksettömästi) Roundaboutin ja Heart of the Sunrisen tehneen vaikutuksen. Myös Long Distance Runaround on jäänyt noista ajoista asumaan kuuloelimiini.

Omaan hyllyyni Fragile löysi vihdoin tiensä alkusyksystä 2011 Porin Hyllymeri-kirpputorilta myyntipöydästä, josta varmasti lähes puolet levyistäni on peräisin. Tätä ennen levyhyllystäni löytyi jo suurin osa Yesin 70-luvun tuotannosta.

Nyt näin nykypäivänä levyn parasta antia minulle edustaa edelleen edellä mainittu Long Distance RunaroundThe Fish (Schindleria Praematurus) -kappaleeseen yhdistettynä. Roundabout ja Heart of the Sunrise taas joutuivat alkuinnostuksessani niin brutaalin ylikuuntelun uhreiksi, etteivät enää jaksa aivan yhtä hurjasti sykähdyttää. South Side of the Sky taas tosin on viime vuosina tehnyt vaivihkaa melkoista nousua pääni sisäisessä Yes-pörssissä erityisesti loppuosan "loi-loi-loi-loi-loi-loo"-osionsa ansiosta. Myös Andersonin We Have Heaven kuulostaa nykyisin korvissani jumalalliselta. Edelleenkään en kuitenkaan saa mitään irti Wakemanin Cans and Brahmsista.

Kaiken kaikkiaan Fragile vierailee levysoittimessani varsin harvoin tätä nykyä, vaikka onkin tärkein tekijä sille, että levyhyllystäni löytyvät kaikki Yesin levyt vuosilta 1969-1980. Ammoisen ylikuuntelemisen takia Yes-olon iskiessä tulee yleensä valittua levyjä ympäröiviltä vuosilta, joskin tänään päädyin Fragileen (myös blogini avaukseksi) Chris Squiren menehtymistä muistaen ja juuri levyn suuren henkilökohtaisen merkityksen vuoksi. 


Instrumentaatio

  • Jon Anderson: laulu
  • Bill Bruford: rummut, lyömäsoittimet
  • Steve Howe: sähkökitara, akustinen kitara, laulu
  • Chris Squire: basso, laulu
  • Rick Wakeman: urut, flyygeli, sähköpiano, cembalo, mellotron, syntetisaattori
 Kansitaide: Roger Dean

Kappaleet

  1. Roundabout (Anderson & Howe) - 8:29
  2. Cans and Brahms (Extracts from Brahms' 4th Symphony in E Minor Third Movement) (sov. Wakeman) - 1:35
  3. We Have Heaven (Anderson) - 1:30
  4. South Side of the Sky (Anderson & Squire) - 7:53
  5. Five Per Cent of Nothing (Bruford) - 0:35
  6. Long Distance Runaround (Anderson) - 3:33
  7. The Fish (Schindleria Praematurus) (Squire) - 2:35
  8. Mood for a Day (Howe) - 2:57
  9. Heart of the Sunrise (Anderson, Squire & Bruford) - 11:24

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti